Suzuki pregătește – discret – un Burgman electric iar noi filosofăm nițel!

A fost liniște în tabăra celor de la Suzuki, desigur cu excepția anunțului privind ieșirea din MotoGP.

Evacuarea lipsește, iar schema de culoare este una alb-albastră. Dar, în rest, nici nu ai spune că e electric!

Iar publicul, am putut constata, își dorește efervescență din partea producătorilor. Motocicletele Suzuki sunt, aproape fiecare, încarnări mecanice ale unor rețete de succes, îndelung testate, fiabile și vândute la prețuri atractive. Hayabusa, GSX, V-Strom, SV, Burgman sunt nume care nu mai nevoie de nici o prezentare!

Ok, varianta electrică este puțin mai stilizată, se observă atunci când privim acest Burgman „clasic”, așa cum era el oferita la vânzare în 2020.

Dar, se pare că problema este că sunt și cam… neschimbate, iar asta de ani buni. Remarcăm un paradox, care nu are cum să nu fie amuzant. Pe de o parte, ca și „consumatori”, suntem convinși că acei care dețin mijloacele de producție, pentru a ne exprima mai șugubăț vor sa ne „facă” de bani, lansând an de an, tot soioul de brizbrizuri, găselnițe și îmbunătățiri, pe de altă parte, dacă vedem același concept an la rând, tot nu e bine, pentru că … ne plictisim. Dar, cine știe, adevărul o fi la mijloc. Bordul TFT părea fiță acum un deceniu, dar parcă în prezent nu ne-ar mai distra cadranele rotunde cu ace…

Revenind la Suzuki, se vorbește din ce în ce mai mult despre un Burgman electric. De fapt, se vorbește deja de ceva ani, doar că modelul a fost întârziat de, atenție, căci nu ne permitem miștouri cu cititorii – temperaturile crescute din India, acolo unde se lucrează la acest model. Iar valorile astea ridicate din punct de vedere termic nu ar face bine modelelor electrice. La fel cum, în paranteză fie spus nici valorile prea scăzute din punct de vedere termic nu o fac. Important e ca vremea să fie așa, potrivită, cum s-ar spune.

Totuși, încă din 2020, electricul Burgman a fost scos la teste pe drumurile publice și există o serie de patente depuse în Japonia, de curând făcute publice.

În spiritul celor zise anterior, Burgmanul electric nu este vreo navă spațială. Este, din punct de vedere al designului același Burgman pe care îl știm de ani de zile și pe care autorul acestor rânduri și-a construit amintiri de neuitat. Ba chiar asta m-a mirat. După atâția ani trecuți de la incident, mă așteptam să văd un Burgman 2.0, „suferind” de aceleași tenințe de supraproiectare ale vremurilor, dar nu, nu s-a întâmplat, este tot același Burgman pe care îl știm, dacă e permisă exprimarea, de când lumea.

Sunt folosite cadrul de oțel și elementele de caroserie ale Burgmanului 125 cu motor termic, așa cum este el produs în India. Un avantaj poate fi dat de faptul că utilizatorul va avea astfel o tranziție ușoară de la un scuter convențional, la unul electric, fără să fie în vreun „intimidat” de noua paradigmă.

Ce este însă interesant este faptul că electricul Burgman are parte, conform patentului, de un aranjament mult mai „motociclistic” al componentelor. Adică, dacă la un scuter clasic, motorul este montat pe basculă, această versiunea electrică are motorul montat în șasiu, iar transmisia finală este pe lanț.

Motorul electric de curent alternativ este situat destul de în față în cadru, chiar la baza șeii. Invertorul este plasat la picioarele conducătorului, iar convertorul care păstrează voltajul scăzut, stă lângă baterie. Se pare că bateria plasată sub șa nu se poate detașa, ceea ce nu prea pare un avantaj, ținând cont de faptul că Piaggio, KTM, Honda și Yamaha au format așa numitul Swappable Batteries Motorcycle Consortium, aducând la standarde comune bateriile și stațiile de încărcare. Dar, aceasta este doar o speculație. Se așteaptă ca viteza maximă a Burgmanului electric să fie în jurul a 80 de km/h, iar autonomia de 70-90 kilometri. Așteptăm așadar vești oficiale de la Suzuki!

foto via Motoroctane

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account