Vinales câștigă la Phillip Island. Incident înfricoșător între Zarco și Marquez!

Așa cum ne așteptam, ziua curselor la Phillip Island a fost una plină de spectacol la toate trei clasele. Maverick Vinales a pus capăt secetei de victorii fără precedent a echipei de uzină Yamaha, dominând cursa de MotoGP de la antipozi în mod autoritar. Podiumul a fost completat de Andrea Iannone și de Andrea Dovizioso.

Podium la clasa regină: Vinales, Iannone, Dovizioso.

Cursele de la Phillip Island sunt mai mereu foarte spectaculoase, asta deoarece pista australiană are un desen perfect pentru formarea grupurilor numeroase și facilitează depășirile la viteze mari, inițiate de rideri curajoși și motivați.

Astfel, la Moto3, lupta pentru titlu a lui Marco Bezzecchi a primit o lovitură majoră când pilotul italian a fost scos din cursă de Gabriel Rodrigo, la frânarea de la intrarea în virajul 4. Astfel, Jorge Martin, care era în corzi în acel moment, a avut parte de noroc și și-a mărit avansul față de Bezzecchi în campionat la 12 puncte. Dar cursa a fost mai mult decât o luptă pentru titlu între cei doi tineri rideri, a fost un adevărat război purtat la baionetă, cu numeroși „soldați” căzuți pe câmpul de bătălie de la Phillip Island. Victoria în cursă i-a revenit lui Albert Arenas, urmat de Fabio di Giannantonio, cu debutantul Celestino Vietti (Sky VR46) completând podiumul la doar a doua lui cursă în Motomondial.

La Moto2, lupta pentru titlu dintre Miguel Oliveira și Pecco Bagnaia a trecut în planul secund, ambii piloți având parte de o cursă mediocră și terminând la marginea topului 10. În schimb, duelurile din grupul fruntaș au făcut deliciul spectatorilor australieni. Piloți precum Brad Binder, Lorenzo Baldassari, Joan Mir, Xavi Vierge, Augusto Fernandez, Luca Marini și Dominique Aegerter s-au luptat din greu în fruntea clasamentului. În cele din urmă, Brad Binder a avut câștig de cauză, sudafricanul trecând la conducere cu două tururi rămase din cursă și distanțându-se decisiv. Binder a fost urmărit destul de îndeaproape până la final de Joan Mir, aflat în căutarea primei sale victorii la Moto2, dar spaniolul nu a găsit o cale de trecere. A treia treaptă a podiumului i-a revenit lui Xavi Vierge, care l-a depășit in extremis pe Augusto Fernandez.

La MotoGP cursa a arătat foarte spectaculos, deși nu pe măsura celei de anul trecut. Inițial, mai mulți rideri se luptau în plutonul fruntaș, dar Maverick Vinales a luat clasicul său start slab și nu părea să se poată bate pentru victorie. În față, Marc Marquez era urmărit îndeaproape de Andrea Dovizioso, italianul arătând un progres exponențial pe circuitul australian, unde nu a avut parte niciodată de rezultate impresionante.

Vedere de pe motocicleta lui Iannone, la peste 300 km/h. Zarco îl percutează din spate pe Marquez, apoi zboară prin aer. Marquez rămâne pe roți, dar abandonează.

Dar, la câteva tururi după start, Marc Marquez îl avea în spate pe Johann Zarco, urmat la rândul său de Andrea Iannone. La finalul liniei drepte, la peste 300 km/h, Marquez frânează ceva mai devreme decât se aștepta Zarco și trage spre exterior pentru a-și pregăti intrarea în primul viraj. Zarco este surprins cu garda jos și îl lovește în plin pe Marquez din spate, apoi motocicleta francezului zboară prin aer, rostogolindu-se, urmată de pilot. Marquez rămâne pe roți, dar încetinește vizibil după impact, apoi intră la boxe. Zarco i-a lovit motocicleta cu atâta forță încât i-a rupt toată secțiunea din spate, care susține șaua. Astfel, campionul en-titre abandonează în prima treime a cursei.

Același incident, văzut de pe motocicleta lui Marquez,

Între timp, Vinales își intră în ritm și începe să-și depășească succesiv adversarii, ajungând în scurt timp pe prima poziție, apoi începe să forțeze pentru a se distanța. Și reușește. O bună bucată de timp, catalanul de la Yamaha este singurul pilot care rulează sub 1:30. Andrea Dovizioso, aflat pe poziția a doua, încearcă să țină pasul, dar nu reușește. Pilotul considerat mare favorit înaintea cursei, Andrea Iannone (cel mai rapid ca ritm de cursă în warm-up), începe și el să tragă, trece de Dovizioso și pare să se apropie destul de mult de Vinales, dar acesta reușește să mai tragă un pic, conservându-și un avantaj de două secunde.

În final, Vinales pune capăt lungii perioade nefaste pentru echipa de uzină Yamaha, câștigând la Phillip Island, pe circuitul său preferat, cu Iannone și Dovizioso pe podium.

Valentino Rossi s-a implicat la început în luptele din plutonul fruntaș, dar a fost nevoit să se mulțumescă cu poziția a șasea în cele din urmă, fiind depășit la final de Alex Rins. Alvaro Bautista, înlocuitorul temporar al lui Jorge Lorenzo, a făcut o cursă extraordinară, fiind implicat în lupta pentru podium până la final și terminând al patrulea.

Iată rezultatele complete ale cursei clasei regină de la Phillip Island:

Poz. Nr. Pilot Moto Diferență
1 25 Maverick VIÑALES Yamaha 40’51.081
2 29 Andrea IANNONE Suzuki +1.543
3 4 Andrea DOVIZIOSO Ducati +1.832
4 19 Alvaro BAUTISTA Ducati +4.072
5 42 Alex RINS Suzuki +5.017
6 46 Valentino ROSSI Yamaha +5.132
7 43 Jack MILLER Ducati +6.756
8 21 Franco MORBIDELLI Honda +21.805
9 41 Aleix ESPARGARO Aprilia +22.904
10 38 Bradley SMITH KTM +22.940
11 17 Karel ABRAHAM Ducati +34.386
12 9 Danilo PETRUCCI Ducati +35.025
13 45 Scott REDDING Aprilia +36.348
14 30 Takaaki NAKAGAMI Honda +36.389
15 10 Xavier SIMEON Ducati +44.214
16 12 Thomas LUTHI Honda +48.226
17 81 Jordi TORRES Ducati +1’04.965
18 7 Mike JONES Ducati +1’19.817
Abandonuri
44 Pol ESPARGARO KTM 5 Tururi
55 Hafizh SYAHRIN Yamaha 9 Tururi
26 Dani PEDROSA Honda 16 Tururi
93 Marc MARQUEZ Honda 22 Tururi
5 Johann ZARCO Yamaha 22 Tururi
BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account