Pasionații de motorsport pe două roți vor avea un weekend plin. Pe lângă etapa de MotoGP de la Jerez, începe și motociclismul-viteză autohton, cu prima etapă de MotoRC, la Adâncata.
foto: Cristi Petrache
Dacă vă place motociclismul viteză, aveți o dilemă în acest weekend. Să stați acasă și să vă bucurați de etapa de Motomondial de la Jerez, sau să faceți o tură la 60 de kilometri de București și să vedeți pe viu același sport, practicat la un nivel mai modest, ce-i drept. Prima etapă din cele cinci pe care le va avea MotoRC în acest an are loc pe circuitul MotorPark România de la Adâncata. În premieră, sezonul începe cu o etapă pe sensul anti-orar al circuitului, adică cu majoritatea virajelor pe stânga.
MotoRC rămâne unul dintre cele mai populare campionate din sud-estul Europei, adunând la start piloți români, bulgari și uneori și israelieni sau ucraineni. Cursele celor trei clase principale se transmit pe canalele Prima Sport, lucru devenit deja tradiție, căci primul sezon televizat a fost 2019. Weekendul acesta Motomondialul are întâietate pe Prima Sport, așa că etapa de MotoRC va fi transmisă marți, pe 2 mai, la ora 19:00. Așadar, dacă nu ajungeți la pistă, puteți vedea îndeaproape acțiunea la clasele S300, S600 și S1000.
Cei care nu sunt tocmai în temă cu situația motorsportului românesc pe două roți vor întreba: „Care-i treaba cu MotoRC-ul ăsta?” E simplu: cei mai rapizi piloți din România se întrec în dueluri roată la roată, împărțiți în cinci clase.
Clasa regină este S1000, cu motociclete de 1.000 cmc și peste 200 CP și piloți rapizi și experimentați. Vlad Neaga este campionul en-titre și aleargă pe un BMW S 1000 RR pentru echipa Racing Academy, una dintre cele mai bine cotate și organizate formațiuni din padoc. Timișoreanul în vârstă de doar 23 de ani are un palmares impresionant și un nivel de experiență foarte ridicat pentru vârsta sa, pentru că practică sportul moto de la 11 ani. Roată la roată cu Vlad va fi bulgarul Milen Georgiev (Romlab Racing), și el foarte tânăr și extrem de rapid. Milen s-a luptat la baionetă cu Vlad pentru titlu în 2022, pierzând în cele din urmă, dar în 2021 bulgarul a avut câștig de cauză în fața lui Vlad. Aproape de ei, în lupta pentru podium, vor fi piloți precum Marian Pivniceru (IQ Motorsport), Radu Ene (Romlab), Cătălin Marin (Racing Academy), Robertino Dumitru (Team BMR) sau veteranul Ionuț Mistode (Chronos Racing Team).
În sezonul 2023, lupta în clasa S1000 este mai strânsă decât oricând și noutatea este susținerea „de uzină” de care se bucură nu mai puțin de patru echipe din padoc, importatorii BMW, Honda, Yamaha și Aprilia implicându-se activ în suportul echipelor Racing Academy, Team BMR, Tase Racing, respectiv Chronos Racing Team.
Clasa S600, după cum îi spune și numele, este destinată sportivelor de 600 cmc și îl are în postura de candidat principal la titlu pe Florin Bîrlădeanu (Chronos Racing Team), cel care anul trecut pierdea cupa în favoarea rapidului și experimentatului bulgar Plamen Petrov. Roată la roată cu pilotul din Focșani ar putea fi Georgian Radu (Romlab Racing), un pilot tânăr și rapid, care s-a implicat în lupta pentru podium sezonul trecut și care progresează văzând cu ochii.
Clasa S300 se desfășoară pe două planuri începând din acest sezon. Pe de o parte avem motocicletele care au compus în mod tradițional grila S300, adică modele BMW G 310 R modificate. Pe de altă parte, noutatea sezonului 2023 este introducerea subclasei CFMOTO, în care 10 motociclete CFMOTO 300SR vor fi pilotate de 10 tineri piloți (băieți și fete), selectați în urma unui proces de preselecție din peste 110 candidați! La clasa S300/BMW, dublul campion Răzvan Teodorescu (Racing Academy) va fi greu de bătut, având de partea sa experiența, antrenamentul și viteza pură. La S300/CFMOTO nu știm la ce să ne așteptăm, dar spectacolul este garantat, căci vârsta maximă a piloților este 20 de ani și toți se arată talentați și entuziaști.
Apoi sunt clasele Rookies, destinate debutanților sau piloților din „divizia B”, ceva mai lenți și cu mai puțină experiență decât cei de la S. R600 și R1000, după cum le spune și numele, sunt dedicate motocicletelor în cele două variante consacrate de cilindree. La R600 concurează de ceva timp și „al nostru” Marius Băcilă, cu rezultate deloc răsunătoare.
Cursele claselor principale vor avea loc duminică după-amiaza, dar vom avea parte de spectacol serios pe pistă începând de sâmbătă, căci din acest sezon calificările se desfășoară sub forma unor curse sprint, scurte și intense, pentru toate clasele.
Accesul publicului este liber la pista de lângă Adâncata și doritorii vor găsi un bufet pentru alimentare/hidratare, locuri bune pentru văzut acțiunea și un padoc primitor și prietenos. Dacă nu ați mai văzut de aproape curse de motociclism viteză, vă recomandăm să dați o raită pe la MotorPark, veți fi impresionați.