„Est, spre Siberia” – cartea aventurierului amator

Am participat în weekend la lansarea cărții amicului Cristi Scutariu, „Est, spre Siberia”. I-am și cumpărat un exemplar. Am stat și la povești o bună bucată de vreme, alături de alți prieteni amatori de aventură. Iată la ce concluzii am ajuns.

După cum vă spuneam, îmi place stilul în care scrie Cristi Scutariu. E relaxat, informal, folosește uneori niște expresii care i-ar face pe membrii Academiei Române să ridice o sprânceană, ba chiar să strâmbe din nas a dispreț, dar te ține în priză și are un farmec al său. Cristi e un băiat din Berceni, în sinea lui, dar unul care a dat pe la ceva școli, jurnalist de sport cu multă experiență și mare amator de aventuri pe două roți. De altfel, această pasiune a lui pentru călătorii pe motocicletă i-a determinat pe oamenii de la BMW Motorrad România să-l „ungă” ambasador al mărcii bavareze la noi în țară.

Omul momentului, Cristi Scutariu, ne povestește despre călătorie, despre cum a scris cartea și despre viață, în general.

Mă știu cu Cristi de ceva vreme, am mers împreună pe motociclete cu mai multe ocazii, de la drumurile pitorești din Alpi, până la virajele înlănțuit de pe circuitul Motor Park România. A participat și la cursurile școlii mele de pilotaj, Rider Academy. A acceptat întotdeauna toate sfaturile pe care i le-am dat cu modestie și fără pic de infatuare. Și același stil îl are și în povestire. Cristi nu vrea să se dea mare aventurier sau să-l impresioneze pe cititor cu vitejii nemaivăzute. Pur și simplu relatează ce trăiește în fiecare zi de drum prin marea pustietate estică, cu un strop de umor și cu un farmec aparte.

Întrebat de ce a compilat toată experiența într-o carte, prietenul Cristi ne-a spus că speră ca această carte să inspire pe cineva să pornească la un drum lung și plin de necunoscute, așa cum l-a inspirat și pe el, la rândul său, cartea lui Mihai Barbu, „Vând kilometri”, acum câțiva ani. „Acel” Mihai Barbu era și el o prezență discretă la lansarea cărții „Est, spre Siberia”, căci tot evenimentul s-a întâmplat chiar în localul său, QP Pub, din strada David Praporgescu din București.

S-a și semnat cartea. Am primit și eu o dedicație care m-a emoționat. Cristi, chapeau!

Cel mai greu lucru la un drum atât de lung și considerat de mulți ca un traseu plin de pericole? Pentru Cristi, cum ar fi cazul pentru mai toată lumea, cel mai greu când te pui la un drum lung, de unul singur, prin pustietăți nesfârșite, este să fii singur cu tine însuți. Te vei cunoaște mai bine decât ai vrea sau decât ai crede și s-ar putea să nu-ți placă ce afli despre tine în zilele îndelungate petrecute pe Drumul Oaselor. Din punctul meu de vedere, cea mai mare doză de curaj când pleci la drum de unul singur pentru câteva săptămâni la rând îți trebuie tocmai pentru asta, nu pentru drumuri grele sau posibili răufăcători. Ci pentru a fi singur cu tine.

De altfel, așa încheie și Cristi cartea pe care o puteți cumpăra aici. Ultimul său capitol se numește „Acasă nu s-a schimbat nimic. Dar sper că m-am schimbat eu.”

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account