Marc Marquez din nou pe pistă cu Honda RC213V-S, la Portimao. Va alerga în Qatar?

Marc Marquez continuă pregătirea intensă înainte de începutul sezonului 2021, cu două zile de test în sudul Portugaliei, la Portimao, pe varianta de serie a motocicletei Honda de MotoGP. Cam care sunt șansele să-l vedem în acțiune weekendul viitor?

Marc Marquez continuă ritmul accelerat al pregătirii pentru începutul sezonului cu un test de două zile la Portimao. Deși a primit foarte târziu aprobarea medicilor să înceapă recuperarea după problemele pe care le-a avut la brațul drept, Marquez speră să poată reveni cât mai devreme la capacitate maximă în Motomondial, ca să aibă cât mai multe șanse în lupta la titlu din sezonul 2021.

Mulți au spus că Marquez va avea nevoie de timp să învețe circuitul din sudul Portugaliei, unde el nu a alergat anul trecut, când finalul de sezon s-a disputat pe circuitul lusitan. Dar campionul din Cervera are multe tururi la activ acolo de când alerga în Moto2, în 2012, când mergea ocazional la Portimao pentru antrenamente. Din puținul care se vede în filmarea postată de Marc pe Instagram, spaniolul nu merge la plimbare, căci frânează cam fix unde trebuie la capătul liniei drepte lungi de la Portimao pe motocicleta Honda de peste 215 CP.

Testul pe Honda RC213V-S, pe care a mers și la Barcelona acum câteva zile, înseamnă forțarea la maximum a limitelor regulamentului, care spune că nu ai voie să testezi pe motocicleta de competiție în afara testelor oficiale organizate de Dorna. Tehnic vorbind, RC213V-S este o motocicletă de serie, dar de serie foarte redusă, căci este derivată foarte îndeaproape chiar din modelul RC213V de competiție de acum câțiva ani. Și suntem gata să punem pariu că exemplarul pe care aleargă Marc este modificat pentru a fi chiar la limita dintre motocicletă de serie și motocicletă de competiție.

Așadar: va reveni Marc în Qatar, la prima etapă? Dacă ar trebui să pun un pariu acum, aș spune că nu, din mai multe motive. În primul rând, circuitul Losail nu i-a fost, în general, favorabil lui Marc, acesta câștigând acolo doar în 2014. Deci, chiar și cu un Marc aflat la maximul de abilități, victoria e departe de a fi garantată. Bun, veți spune, dar a fost foarte aproape de victorie în mai multe rânduri, contra unui Andrea Dovizioso care nici nu mai aleargă anul acesta.

Mai sunt și alte probleme. Marc ar veni în Qatar să alerge contra unor piloți care tocmai au făcut niște sute de tururi acolo, deci sunt „încălziți” și bine acomodați la condițiile foarte aparte de pe circuitul arab. Unii dintre adversarii săi principali tocmai au spulberat recordul stabilit de el în calificări (Miller, Quartararo). În plus, piloții Honda au căzut cel mai mult în ultimele teste, pentru că motocicleta japoneză este mai sensibilă la condițiile de pe Losail, mai ales seara, când se schimbă temperatura (și eventual apare umezeala pe pistă), sau atunci când este nisip pe pistă, adus de vântul din deșertul arab. Adică, privind problema pur logic și matematic, Marc are șanse minime la un rezultat grozav și șanse destul de mari să cadă, riscând să-și avarieze din nou brațul aflat încă în recuperare.

Dar nu mai e mult și vom afla ce a decis Marc, care se va afla oricum în Qatar pentru a face rapelul vaccinului făcut zilele trecute, oferit de guvernul qatarez întregului personal din MotoGP.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account