Miorița Racing în acțiune. Scopul: Serres Rally 2016!

După cum vă povesteam în paginile numărului 17 al revistei, pofta noastră de aventură dusă la extrem ne-a împins să ne facem echipă de rally-raid, intitulată sugestiv Miorița Racing.

20160423_195416

Un mare pilot și trei pelicani. Ghiciți care-i care? 🙂

De ce acest nume? Pentru că întreaga noastră abordare a raliului la care vrem să participăm, Serres Rally, este oarecum autoironică. Pentru că noi, cei doi rideri – Marius și Andrei – nu suntem foarte experimentați în ceea ce privește cursele de off-road, dar suntem suficient de curajoși să ne avântăm în această provocare. Și Miorița este simbolul românului care se împacă cu soarta dură. Ceea ce sperăm să nu fim nevoiți să facem, odată ajunși în cursă.

Așadar, cine suntem? Doi motocicliști cu destul de multă experiență pe asfalt, dar nu foarte multă în off-road. Subsemnatul, Marius Băcilă, merge pe motocicletă de peste 10 ani, dar are cel mult 20-30 de ore petrecute pe motociclete de enduro și poate 50-100 de ore petrecute în off-road pe motociclete adventure. Și am decis să particip la Serres Rally (aprox. 1.700 km de off-road în regim rally raid, în șapte zile) pe motocicleta mea BMW F 800 GS. Raliul Serres are o clasă separată pentru motocicletele mari, adventure. Deocamdată, singurul meu concurent în această clasă este un rider german pe un KTM 950 Superenduro.

Colegul meu de echipă, Andrei Dănilă, are ceva mai multă experiență în afara asfaltului: se dă cu motocicleta de enduro la nivel de hobby de câțiva ani și a participat la cursurile renumitei școli de pilotaj Off-Road Skills din Marea Britanie, condusă de Simon Pavey – un rider cu peste 10 participări în Raliul Dakar la activ. Nici Andrei nu a mai participat niciodată la o cursă de rally-raid, așa că vom fi amândoi la prima experiență. Andrei va merge la Serres Rally pe un KTM 350 EXC-F modificat pentru rally-raid.

În plus, în rolul de suport driver, fixer și psiholog, îl avem pe prietenul Bogdan Muscalu, care ne va ajuta în această aventură. Adică va conduce mașina, va strânge câte un șurub unde va fi nevoie, ne va filma/poza, va râde de noi atunci când ne vom da cu stângu-n dreptu’ și ne va oferi o batistă în care să plângem atunci când ne va fi prea greu. Bogdan este și el un aventurier și mare pasionat al mărcii Land Rover și acum câteva luni a întreprins o expediție până la Cercul Polar, pe timp de iarnă cu al său Land Rover Discovery.

13179318_532519676954714_6333065636090734637_n

Bogdan a ajuns cu al său Land Rover Discovery 2 până la Cercul Polar iarna, așa că o călătorie până în Grecia în septembrie n-ar trebui să-i pună probleme.

Cum ne-a venit ideea? Andrei m-a sunat într-o zi, în preajma Crăciunului trecut, și mi-a propus să facem echipă la Serres Rally. După ce am studiat un pic site-ul competiției, unde erau multe detalii despre traseul de anul trecut, m-am gândit că nu va fi ușor, dar nici imposibil. Așa s-a născut mica, dar entuziasta noastră echipă.

In apa2

Andrei, în plin avânt enduristic, în șaua fostului său Suzuki DRZ400.

Cum ne-am pregătit? În primul rând, am început să facem antrenament fizic cât mai des, pentru că nu e ușor să mergi pe motocicletă în off-road șapte zile la rând, chiar și la viteza nu tocmai amețitoare pe care o vom avea noi. Cu câteva sfaturi de la amicul Marc Sandu, personal trainer și maniac al sportului și al fitness-ului, am mers la sala de forță, am alergat, am înotat, am mers pe bicicletă și am încercat să nu exagerăm cu shaormele sau cu berile (lucru ceva mai facil pentru Andrei, care e vegetarian). Nu am ajuns cine știe ce Cyrili Despreși din punct de vedere al fizicului, dar cert este că stăm vizibil mai bine decât anul trecut pe vremea asta.

Apoi am discutat cu Mani Gyenes, care ne-a răspuns cu amabilitate la toate întrebările (unele dintre ele probabil destul de idioate) pe care le aveam legate de pilotajul în rally-raid. Cum se citesc indicațiile de pe roadbook, care este atitudinea corectă cu care să abordezi primul raliu, cum te orientezi și cum folosești toate matrapazlâcurile specifice de rally-raid (derulator de roadbook, tripmaster etc.) – acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care ne-a răspuns cel mai titrat pilot român de rally-raid.

Adi Raduta2

„Și, când vedeți virajul, închideți ochii și spuneți repede „Tatăl Nostru”. E singura voastră speranță!” Sfaturi prețioase de la maestrul Adi Răduță.

Tot ca parte a pregătirii, am apelat la Adi Răduță, unul dintre cei mai experimentați motocrosiști români și un pedagog desăvârșit, care ne-a dat câteva sfaturi foarte utile legate de pilotajul în enduro, pe care le-am exersat în șaua noii Yamaha WR450F. Adi ne-a răspuns la cam toate nelămuririle pe care le aveam legate de cum se stă în șa, cum se stă în scărițe, cum se accelerează, frânează și virează corect în off-road.

Pregatiri1

„Și, când pui bățul ăsta aici, ia uite: scântei!!” Andrei lucrează la un portbagaj de acoperiș pentru vehiculul suport Land Rover Defender.

Apoi, pentru că efortul necesar pentru participarea la o astfel de competiție este semnificativ, am căutat parteneri care să ne ajute. Astfel, avem suportul unor nume consacrate precum Motul (lubrifianți și produse conexe), Kenny (echipament de enduro și rally), Mototehnica (service și pregătirea motocicletelor), Pirelli (pneuri), Dual Motors (căști Lazer), plus alte nume mari care ne ajută în diverse alte privințe – Rider Academy, BMW Motorrad România, Code932, BMW Blog România și Marc Sandu. Le transmitem tuturor mulțumiri maxime pe această cale!

20160725_180535

Să fie, să nu trebuiască. Crash-bar SW Motech pentru BMW F 800 GS, de la Mototehnica.

Urmează să terminăm pregătirea motocicletelor, să le testăm puțin, apoi vom porni spre Grecia cu scopul de a termina primul nostru rally-raid. Este un proiect ambițios, nu ne va fi ușor, dar sperăm să ajungem cu bine la finiș și să ne întoarcem mai experimentați. Vă vom ține la curent în permanență prin postări aici pe site, pe pagina de Facebook a echipei și pe diverse alte canale.

S-auzim de bine!

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account