MV Agusta intră pe segmentul Adventure cu Lucky Explorer, două motociclete inspirate de Cagiva Elefant

Planurile MV Agusta de a deveni un jucător pe piața motocicletelor adventure cu un model inspirat de Cagiva Elefant erau cunoscute de ceva vreme. Italienii au surprins însă pe toată lumea atunci când au prezentat nu una, ci două motociclete adventure, regăsite sub umbrela proiectului “Lucky Explorer”.

Momentan nu se știe dacă vor fi vândute cu acest nume, pentru că vremurile s-au schimbat.  Chiar dacă MV Agusta folosește termenul “project”, motoarele par a fi cât se poate de pregătite de producție. Însă, un producător de țigări, așa cum este Lucky Strike, a cărui siglă se lăfăia în anii ’90 pe carenele motocicletei lui Edi Orioli, clar nu se va mai bucura de acest lux!

Așa că, motocicletele poartă deocamdată denumirile de 9.5 și 5.5. Acestea reflectă capacitatea cilindrică a propulsoarelor, cele două modele fiind foarte asemănătoare atunci când sunt privite din față. 9.5 are o capacitate de 930,65 cmc, iar propulsorul este o evoluție a celui de 800 cmc, regăsit pe F3 și pe Brutale 800. Puterea este ușor scăzută față de ceea ce poate el produce pe acesta modele, în speță 123 de cai la 10.000 rpm, însă cuplul a crescut la 101 Nm. Cadrul este un leagăn dublu din oțel, bascula din aluminiu, suspensiile vin de la Sachs și sunt reglabile electronic, și, în cel mai bun spirit adventure, roata față este de 21 de inch, iar spatele de 18.

Desigur, pentru a putea concura cu Africa Twin, MV Agusta a pregătit deja două versiuni pentru 9.5, una cu o transmisie clasică, ajutată de un quickshifter, dar și o varianta echipată cu un ambreiaj automat de la Rekluse, schimbările de trepte de viteză făcându-se electronic, așadar o alternativă la DCT-ul oferit de Honda.

Vorbim de o MV Agusta, care, chiar și în deșert trebuie să rămână o motocicletă high-end, așa că 9.5 este echipat cu bord TFT de 7 inch, Bluetooth, launch control, cruise control, control al tracțiunii cu 8 niveluri de intervenție, ABS Continental  cu funcție cornering, far LED cu aceeași caracteristică și chiar fibră din carbon pentru carene.

Lucky Explorer 5.5 este versiunea mai „proletară”, cu un motor chinezesc, dar cu siguranță nu și o chinezărie, pentru că este vorba despre propulsorul Qianjiang, regăsit pe Benelli TRK502, o motocicletă foarte bine vândută în Italia.

Desigur, pentru propulsorul cu doi cilindri, capacitatea a fost crescută în acest caz la 550 cmc, puterea fiind de 47 de cai. Ce arată mai puțin bine este faptul că greutatea lui 5.5 este aceeași ca și a lui 9.5 și anume 220 de kilograme.  La fel ca și în cazul lui TRK502 Benelli, pachetul de suspensii vine de la KYB, iar sistemul ABS este Bosch,  dar pe MV Agusta se găsesc frâne Brembo. Explorer 5.5 rămâne însă o motocicletă mai degrabă stradală, întrucât dimensiunile roților sunt de 19 inchi fața și 17 spatele.

Interesant este procesul prin care s-a ajuns ca MV Agusta să utilizeze propulsoarele Benelli, știut fiind faptul că aceste două companii erau rivale. MV Agusta a fost de acord să permită celor de Qianjiang, în calitate de proprietari ai Benelli să folosească cvadricilindrul de 1000 cmc, primind în schimb dreptul de a utiliza motoarele de capacitate mai mică dar și „acces” la modelele pe care sunt instalate. Până acum se pare că târgul funcționează. Cât despre o revenire a Cagiva, momentan zvonurile spun că vom asista la o revenire a acestui brand, însă aceasta va fi dedicată mobilității urbane… electrice.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account