Stylmartin, „comoara ascunsă” a industriei de încălțăminte moto din Italia

Pe cât de suprinzătoare s-a dovedit a fi marca de căști KYT, pe atât de surprinzător este brandul de încălțăminte moto Stylmartin.

Ceea ce nu poate decât să demonstreze că Motovibe, importatorul lor în România, știe ce alegeri să facă, chiar dacă lucrează pe o piață în care magazinele s-au orientat de ceva timp către mărcile cu mai mult sau mai puțină rezonanță în rândul motocicliștilor.

Când spui încălțăminte moto italiană, te gândești automat la Dainese, Sidi sau TCX, dar nordul Italiei este plin de pricepere și de resurse așa că sacul cu echipament moto este unul adânc și, desigur, fiind vorba de italieni, atât de frumos cusut.

Și dacă ai răbdare să cauți, tot vei găsi comori ascunse, așa cum este în cazul de față marca Stylmartin. La fel cum căștile KYT au în spate know-how-ul și tehnologia Suomy, marca de  încălțăminte moto Stylmartin este în fapt un exponent al tradiției italiene în producția de încălțăminte sportivă, care s-a redescoperit în noul mileniu.

Chiar dacă Stylmartin nu este cea mai cunoscută marcă încălțăminte și asta în special în țara noastră, istoria ei nu începe de ieri, de azi, ci, chiar prin 1970. Fondatorul este Giacomo Martinazzo, un artizan de legendă din industria de încălțăminte italiană, Iar locul în care a fost înființată compania nu este unul oarecare, ci unul de rezonanță pentru industria de încălțăminte spotivă: Montebelluna, Italia.

Nu doar marii producători de încălțăminte moto au plecat de aici ci și cei care s-au specializat în încălțăminte sportivă. Fila, La Sportiva, Lowa, Mammut au facilități de producție sau de design chiar în această mică provincie din nordul Italiei.

Antonio Binotto este un pasionat nu doar al motociclismului sportiv ci și al tradiției și a istoriei industriei de încălțăminte. El a amenajat la sediul Antis mai mult decât un muzeu, reconstruind un adevărat atelier de cizmărie, care adună diverse utilaje odinioară utilizate la fabricarea încălțămintei.

Dar, trebuie spus că în aceeși perioadă, în avangarda industriei se afla compania Antis, fondată de antrepenorul Antonio Binotto în 1970. Dar, atelierele, meșterii și procesul de fabricare care împreună fac posibilă activitatea Antis au o istorie care merge până la începutul secolului XX. Ceea ce e firesc, într-o țară cu oameni pasionați de mersul pe munte, de sport, dar și de confecționarea unor echipamente care să reziste în aceste condiții dure.

Numele Stylmartin era la acea vreme legat de bocancii de alpinism, dar prin munca echipei  condusă de Martinazzo, în anii ’90, marca devine cunoscută în lumea curselor de viteză. Acest lucru se datorează unor piloți americani precum Eddie Lawson  și John Kocinski.

 

Ei au primit nu doar niște cizme performante ca și funcționalitate, dar care aveau ceva ce lipsea în acea epocă: stilul. Cei de la Stylmartin au fost printre primii care au intuit că acești gladiatori moderni trebuie să și arate bine și că aspectul lor trebuie să-i bucure, să le gâdile orgoliul de sportivi de top și poate chiar să le stârnească cheful de dat….nițel mai tare decât concurența.

Tunelul timpului sau fuzelajul unui avion? Oricare dintre cele două, cei de la Stylmartin își respectă istoria.

Dar, dacă ai răbdare să studiezi istoria firmei, poți descoperi că cizmele Stylmartin au fost alergate și în motocross, ba chiar au fost alegerea americanului Trampas Parker. Sportivul a devenit campion mondial la clasele 125 cmc (1989) și 250 cmc (1991) și s-a luptat în 1995 cu Joel Smets, încercând să devină al doilea pilot din istoria FIM care să câștige câte un campionat mondial la fiecare clasă. Nu a reușit asta până la urmă, dar tot a tot terminat respectivul sezon ca și vice-campion mondial.

Apoi, la începtul anilor 2000, compania a început să stagneze, pentru ca, în 2007, Antonio Binoto și Antis să cumpere brandul Stylmartin. Antreprenorul reușește să facă trecerea de la o afacere de familie la una scalată industrial, citind nevoile pieței și reușind să găsească distribuitori în toată lumea.

Binoto a reușit să mențină și chiar să dezvolte buna relație cu piața din Statele Unite, ba chiar să transforme modul în care se relaționează cu aceasta. Astfel, în loc să se adreseze cu precădere racerilor,  Stylmartin a dezvoltat rapid o gamă completă de încălțăminte moto. Pe care acum știe să o pipereze cu niște propuneri mai aparte decât concurența, după cum vedea.

Mai mult, în noua eră, Stylmartin și-a păstrat caracterul traditional-artizanal, tehnologia de producție nefiind complet automatizată, accentul cade pe rolul meșterului și, mai important, pe procesul de formare și de perfecționare al acestuia.

Astfel, cei de la Stylmartin se pot lăuda că niciodată nu le-a fost returnată vreo pereche de încălțăminte moto din cauza unui defect de fabricație. Pe cât posibil, materialele utilizate, în special pielea, sunt procurate din Italia, de unde sunt trimise fabricii din Slovacia, pentru ca produsul final să revină în Italia, unde este inspectat și depozitat. Conceptul „,Made in Europe”, greu de păstrat în economia de astăzi, este foarte important pentru Stylmartin.

Desigur, cizmele și ghetele moto din piele, clasice, reprezintă grosul colecției Stylmartin, italienii spunând că fiecare produs devin în timp una cu cel care îl poartă, grației posturii riderului și a punctelor de pivotare ale piciorului. Un fel de a spune că bocancii mei de cafe-racer sunt altfel decât ai tăi.

Chiar dacă au reușit să păstreze spiritul artizanilor, cei de la Stylmartin prețuiesc la fel de mult inovația, folosind toate tehnologiile moderne care trebuie să regăsească într-o încălțăminte moto de calitate: membrane impermeabile și respirabile, protecții D30 cu proprietăți de absorbție și disperasare a energiei, tălpi anti-șoc, anti-derapaj, procesul de atașare al tălpii șamd.

În prezent, gama de încălțăminte moto Stylmartin cuprinde colecțiile următoarele colecții, cele mai multe dintre modele sunt disponibile și în mărimi pentru doamne și domnișoare, existând și modele dedicate:

Adventure – pe lângă clasicele cizme moto există și ghete inspirate de lumea outdoor, care se bucură de un nou concept, „Ride and Hike”. Acestea îi vor încânta pe siguranță pe cei care merg cu motorul până la baza muntelui pentru ca apoi să se apuce de o drumeție pe cinste.

Touring – de la aspect clasic la cel modern.

Urban – numele te poate induce în eroare, pentru că de fapt este vorba despre o întreagă colecție inspirată de cultura café-racer.

SportU – ghete moto cu design sofisticat, care îmbină funcționalitatea celor de touring cu un design ultimul răcnet.

Sneakers (sau bascheți… moto dacă preferi) – pentru cei și cele care se deplasează pe motor zi de zi în oraș și își doresc un look cât mai „street style”.

Performance – cizme moto de off-road și circuit.

foto – Stylmartin, Antis, Retro Motocross Deutschland

 

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account