Un inginer rus a construit o mini-motocicletă-tanc

Toate privirile sunt îndreptate asupra Rusiei și a Ucrainei în aceste zile. Așa că, pe fundalul neliniștii și emoției generale, am dat și noi de această ciudățenie de motocicletă „militară”, care, sperăm că nu va fi niciodată folosită.

Este vorba despre Hamyak sau „hamster” în limba rusă, o motocicletă care seamănă cu un tanc, constuită, evident, pentru a rula în terenuri dificile. A fost concepută în 2020, de inginerul rus Eduard Luzyanin, inițial pentru un concurs de off-road, după care, explică el, au existat solicitări pentru producția de serie.

Dimensiuninile Hamsterului sunt de mărimea unei biciclete pentru copii, vehiculul încăpând într-un portbagaj. Un motor chinezesc de 150 cmc, în patru timpi, conceput pentru scutere, se găsește montat în cavitatea din centrul motocicletei, acesta fiind înconjurat de o șenilă de snowmobil. Viteza maximă ar fi de 47 km/h, ceea ce poate fi convenabil atunci când trebuie să te deplasezi prin zăpadă, pe nisip sau prin terenuri mlăstinoașe. Experiența nu poate fi decât una spartană, pentru că pe post de suspensie există doar trei role care absorb șocurile.

Totodată, nu prea se poate pune problema virajelor cu această motocicletă. Pentru a schimba direcția, trebuie practic să faci o manevră „enduristică”, ridici motocicleta pe partea posterioară a șenilei, din gaz și îi aplici un impuls din corp.

Inițial am privit cu scepticism acest vehicul, din perspectiva motociclistului. Dintr-o perspectivă cazonă însă, am spune că poate aduce un avantaj tactic sau poate face diferența între viață și moarte. Consumă un litru pe oră, are un rezervor de 10 litri și o canistră de alți cinci montată pe partea posterioară. Există și un kit de supraviețuire atașat cadrului: 15 metri de frânghie, un topor, un fierăstrău pliabil, o lanternă, o busolă și un termos. Nu știm dacă e deja plin de votcă, nu am fi prea surprinși.

Între a fi nevoit să mergi pe jos prin mlaștini și noroaie și a te deplasa cu acest mini-tanc-motocicletă, chiar și cu 20 km/h , diferența este foarte mare. Să sperăm că Hamsterul va fi folosit în scopuri pașnice. Iată-l și în acțiune, într-o parcare rusească.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account