La MotoBikes.ro ne mândrim cu faptul că testăm cam tot ce are două roți și mai puțin chestii pe patru roți. Dar, adevărul e că iarna nu-i ca vara. Și că oricât n-am vrea să recunoaștem, și noi dăm ghidonul pe volan. Așa că l-am lăsat pe colegul nostru de la MotorVlogTV să ne spună care-i treaba cu noua Skoda Kodiaq iV. Mașina care a dat și start-ul competiției L‘Etape România by Tour du France.
Clipul cu Skoda Kodiaq iV e disponibil mai jos, la un singur play distanță. Sau pe canalul nostru de YouTube, acolo unde împăcăm și pilotul și șoferul, vorbind și despre mașini și despre motorete.
Dacă ar fi să-i căutăm o asociere în lumea, Skoda Kodiaq iV are fi un fel de Triumph Tiger Sport 660. Sau poate o Yamaha Tenere 700, dar fără apetit pentru off-road. De ce? Păi în primul pentru că „polivalență” este cuvântul de bază. Mașina asta are de toate: mers electric pentru oraș și împrejurimi. Spațiu berechet, cu 745 de litri de volum în portbagaj. Materiale bune și dotări de ultimă generație. Plus o gardă la sol permisivă, cât să poți părăsi asfaltul pentru un forestier lejer. Dar, hai să și detaliem puțin.
Skoda Kodiaq iV: ce motor (motoare) are?
Spre doesebire de motociclete, în lumea auto există conceptul de plug-in hybrid. Nu e tocmai nou și înseamnă că o mașină are și motor electric și un motor termic. În cazul de față e vorba despre un motor pe benzină de 1,5 litri, supraalimentat. Acesta dezvoltă 150 de cai-putere și 250 Nm. Mai departe, sub banchetă stă cuminte o baterie mare, cu o capacitate de 25,7 kWh. Iar această baterie alimentează un motor electric cu o putere de 85 kW. Acest motor electric fiind integrat în cutia automată cu dublu ambreiaj cu șase trepte care transmite puterea întregului sistem către puntea față. Per totală, puterea maximă combinată a întregului ansamblu este de 204 cai-putere.
Sigur, raportându-ne la lumea moto, performanțele dinamice nu excelează. Dar, pentru un SUV mare, care cântărește 1,9 tone și care măsoară aproape 4,8 metri în lungime, Kodiaq iV se descurcă mai mult decât onorabil. Pe hârtie, ai un sprint de la 0 la 100 km/h în 8,4 secunde și o viteză maximă de 210 km/h. Iar viteza maximă în regim strict electric este de 140 km/h.
Skoda Kodiaq iV: cât consumă și cum se încarcă?
Ce e cu adevărat impresionant e modul în care mașina folosește resursele. Pe parcursul testului, în condiții mixte și cât se poate de reale, consumul de benzină a fost de 2,3 l/100 km. Consumul de electricitate a fost de 10 kWh/100 km. Totul pe o distanță de cam 200 de kilometri, parcursă cu doar 80% procent în baterie. Pe scurt, calculat în RON și transpus în litri, treaba asta echivalează cu 5,0 l/100 km. Dar numai dacă plătești cel mai scump curent pentru a încărca, cel de la stații rapide, unde costul e de 2,5 lei/kW. Dacă încarci acasă, evident, cheltuielile scad.
De fapt, cheltuielile ar putea fi minime pentru deplasările zilnice, pentru că mașina poate parcurge cam 120 de kilometri doar pe baterie. Și dacă pui o medie de 20-25 de kilometri pe zi, cam poți merge la birou zi de zi fără să consumi un strop de benzină. Și ai putea astfel strânge bani pentru Tiger-ul ăla 1200 Rally Pro despre care ne vorbea Băcilă cândva.
Skoda Kodiaq iV: cum e în interior?
Cuvântul la ordinea zilei ziceam că e polivalență. De la volan ești înconjurat cu materiale sustenabile, culori calde și primitoare, dotări cât suprinde și spațiu cât să nu poți să-l folosești pe tot. Și detalii speciale, cusături galbene pe un fel de Alcantra gri, plus un asistent virual care știe mai multe decât soacra pentru că e mereu conectat la internet și are cunoștințele lui Chat GPT în spate. Mai ai display-uri mari, de 13 și 10 inch, comenzi tactile, suporturi de pahare, scaune încălzite și ventilate, dar și tot confortul din lume. Spațiu generos e și pe banchetă, iar portbagajul e o mini-peșteră în care poți pierde mănuși, căști, animale de companie și copii.
Skoda Kodiaq iV: cât costă?
Așa cum te așteptai, mașina e mai scumpă decât 99,9% dintre motocicletele disponibile pe piață. Dar, îți oferă mai multe decât 100% dintre motocicletele de pe piață. Nu te plouă, nu te ninge, ai loc pentru familia extinsă și consumi mai puțin decât un scuter de 125 cmc. Ca să nu o mai lungim, prețul de listă e de 43.673 de euro, cu TVA inclus, în versiunea Selection. Și dacă ești cât-de-cât la curent cu piața auto, îți dai seama după o căutare rapidă că pachetul acesta este aproape imbatabil. Evident, dacă vrei și ai nevoie de SUV mare, eficient și care, realist vorbind, nu prea face compromisuri.
Acum, dacă ai mintea tot la două roți, mai jos ai cel mai recent test făcut de Marc, cu un scuter dichisit: Forza 125: