Honda subliniază regulamentul tehnic incorect formulat din MotoGP printr-un truc

După fiasco-ul legat de spoilerul montat pe bascula prototipurilor de uzină Ducati din clasa regină a Motomondialului, Curtea de Apel a decis că spoilerul este permis, dar povestea nu s-a oprit acolo. Cei patru producători care au protestat împotriva „roșiilor” din Bologna sunt în continuare nemulțumiți și Honda a demonstrat ambiguitatea regulilor printr-un truc pe cât de simplu, pe atât de eficient.

După cum vă povesteam acum câteva zile, protestul înaintat de Honda, KTM, Aprilia și Suzuki împotriva spoilerului aerodinamic montat pe bascula motocicletelor Ducati nu a avut succes. Dar cei de la Aprilia sunt în continuare furioși, pentru că lor li s-a refuzat un spoiler similar, din motivul că ei au recunoscut că îl folosesc pentru apăsare aerodinamică, în timp ce ducatiștilor li s-a permis spoilerul pentru că au declarat că îl folosesc pentru răcirea pneului.

Într-o conferință de presă, în Argentina, Gigi dall’Igna, mai-marele Ducati Corse, și-a comunicat punctul de vedere. Ducati recunoaște că există un efect aerodinamic al spoilerului, cum este cazul cu orice structură expusă fluxului de aer, dar că efectul este neglijabil, generând undeva la 3, 4 Newtoni la 180 km/h. Cei de la Honda au spus însă că, în simulările făcute de ei cu un spoiler similar (evident, nu identic, pentru că nu aveau cotele), forța de apăsare este între 4 și 6 kg (adică aproximativ 40 și 60 de Newtoni) la viteza maximă. Desigur, viteza maximă este aproape dublul valorii de 180 km/h și rezistența aerodinamică crește cu pătratul vitezei, deci la o viteză de două ori mai mare, ai apăsare aerodinamică de patru ori mai mare. Așadar, chiar și dacă luăm valorile din declarația Ducati, la viteza maximă ar trebui să existe undeva la 1,5 kg apăsare aerodinamică pe spoiler.

Cert este că regulile nu sunt formulate suficient de clar, așa încât directorul tehnic, Danny Aldridge, are cumva mâinile legate, pentru că trebuie să judece orice nou element prin prisma regulilor așa cum sunt ele acum. Și regulile spun că se acceptă orice apendice aerodinamic în acea zonă, atâta timp cât „scopul său” este de răcire a pneului sau îndepărtare a apei, nu de apăsare aerodinamică. Și scopul este ceea ce declară producătorul, nu este ceva măsurabil și obiectiv. Adică un producător poate folosi spoilerul și pentru apăsare aerodinamică, atâta timp cât declară că scopul acestuia este altul și poate demonstra acest scop alternativ cu date.

În Argentina, pentru a sublinia formularea incorectă a regulilor, Honda a recurs la o cascadorie ingenioasă. Joi seara, a supus aprobării lui Danny Aldridge un spoiler pentru basculă, declarând că scopul este pentru apăsare aerodinamică. Evident, spoilerul a fost refuzat. Apoi, vineri seara, au supus aprobării același spoiler, declarând de data aceasta că are scopul de răcire a pneului. Danny Aldridge nu a avut încotro decât să-l accepte, subliniind astfel absurditatea regulii.

Dar regulile sunt aprobate în întregime de MSMA, asociația producătorilor din Motomondial. Și orice schimbare a acestora trebuie să fie aprobată unanim de toți cei șase producători prezenți acum în MotoGP, lucru din ce în ce mai puțin probabil, având în vedere că Ducati preferă să aibă reguli cât mai permisive pentru aerodinamică, în timp ce restul producătorilor se opun dezvoltării în această direcție de teama unui război tehnologic care va necesita costuri enorme.

Regulile vor trebui însă reformulate, pentru că această ambiguitate nu ajută pe nimeni. Este foarte probabil să vedem în acest sezon cum mai mulți producători recurg la soluția tehnică a spoilerului de sub basculă, acum că le e clar cum trebuie să procedeze ca să li se aprobe.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account