Rossi, unul dintre favoriții pentru victorie la Assen. Dar lupta nu va fi ușoară.

Se anunță vreme frumoasă pentru întregul weekend de curse de aici, de la Assen. Spun „de aici” pentru că mă aflu la fața locului, împreună cu ai mei colegi comentatori de la Eurosport. Rossi a câștigat anul trecut și are nu mai puțin de șapte victorii în „Catedrala Vitezei”. Va putea Doctorul să încheie perioada de secetă de peste un an a echipei de uzină Yamaha?

Valentino Rossi este mai în formă decât mult mai tânărul său coechipier, are două podiumuri consecutive în ultimele curse și poate fi numit „regele” incontestabil la Assen, cu șapte victorii în cont. Superba pistă olandeză pare să fi fost făcută pentru motocicleta Yamaha, cu succesiuni de viraje largi, unde este necesar să-ți păstrezi viteza în apex. Asta înseamnă că și Vinales ar putea figura printre protagoniști, căci și el are un istoric pozitiv aici, cel puțin la clasele mici. La clasa mare pare să fi avut mereu ghinion, dar are potențial. În plus, spaniolul este mai motivat acum decât oricând să iasă din pasa proastă în care pare să se fi afundat de ceva vreme încoace.

Marc Marquez nu a strălucit niciodată la Assen, dar, punând această afirmație în context, observăm că asta înseamnă o victorie la clasa mare și încă trei la clasele mai mici, plus finișuri pe podium de fiecare dată în clasa regină. Ultima dată când Marquez a terminat în afara podiumului la Assen a fost în 2009, la 125. Chiar și așa, spaniolul nu este neapărat primul nume la care te gândești pentru victoria în Olanda, dar anul acesta Marc este în maximă formă și motocicleta sa este mai bună decât oricând. Deci nu trebuie deloc scos din calcul când vine vorba de victorie și un podium pare aproape sigur pentru campionul en-titre.

Jorge Lorenzo este pilotul în cea mai mare creștere de formă din ultima vreme, dar, de la căzătura serioasă pe care a încasat-o pe ploaie în Olanda, riderul din Mallorca nu se mai descurcă nemaipomenit pe circuitul TT. Dar, cel puțin teoretic, conformația pistei ar trebui să meargă bine cu stilul lin și cu viteză mare pe viraj al lui Lorenzo. În plus, motocicleta Ducati pare să meargă excelent și spaniolul este pe un vârf de val în materie de încredere în forțele proprii, un aspect extrem de important în cursele de acest nivel. Dovizioso ar trebui să fie și el foarte motivat să încaseze un bagaj important de puncte, dar nici el, nici motocicleta din Bologna nu au mers niciodată nemaipomenit la Assen. Acestea fiind spuse, Jack Miller a câștigat pe ud aici și Danilo Petrucci s-a luptat pentru victorie cu Rossi anul trecut până în ultimul viraj. Deci ambii piloți Pramac Ducati ar putea avea un cuvânt greu de spus în cursă.

Un alt rider de urmărit este Dani Pedrosa. Anunțul oficial al trecerii sale la noua echipă Sepang Petronas Yamaha încă nu a fost făcut, dar se pare că este o treabă sigură. Mai important decât asta, însă, este faptul că micul spaniol a găsit niște soluții în testele de la Barcelona de săptămâna trecută, umblând la geometria motocicletei pentru a-și îmbunătăți performanțele. Se întrevăd temperaturi ridicate (dar nu chiar caniculare) de-a lungul întregului weekend, lucru care l-ar putea ajuta pe Dani să revină în top.

Johann Zarco este încă un pilot pe care trebuie să-l urmărim la Assen. Francezul a făcut pole-position aici anul trecut și a ieșit din calcul pentru victorie după ce a adoptat o strategie greșită și s-a grăbit să intre la boxe imediat ce au căzut primele picături de ploaie. Dar Zarco are potențial și se poate baza pe o motocicletă care pare croită pentru Assen și care pare să nu aibă problemele de care se plâng piloții de uzină.

Un lucru e de remarcat: Assen este o pistă superbă, care aproape întotdeauna a asigurat curse spectaculoase. Și, după toate semnele, cea din 2018 nu va face excepție.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account