Decizie în cazul lui Iannone, acuzat de doping: 18 luni suspendare!

Sentința primită de Andrea Iannone, vinovat de doping, este una destul de severă. Ar urma să revină în competiții în iunie 2021.

Andrea Iannone a primit o sentință grea. Acuzat de doping în decembrie anul trecut, ca urmare a probelor recoltate în Malaezia, în noiembrie, pilotul italian a trecut prin furcile caudine ale comisiilor anti-doping: a avut loc un proces destul de îndelungat și nu tocmai corect, conform avocatului lui Iannone, Antonio De Rensis.

Pe 4 februarie a avut loc la Mies, în Elveția, penultima înfățișare, în care avocatul De Rensis a prezentat o sumedenie de argumente științifice, ale unor cercetători de renume în domeniu. Examinarea firelor de păr ale lui Iannone a relevat că nu existase niciun anabolizant (inclusiv drostanolonul găsit la proba de urină din Malaezia) în sistemul italianului de la Aprilia. După această dezbatere, pe 18 februarie, procurorul acuzării, cehul Jan Stovicek a depus și el documente conform cărora rezultatul testelor pe firele de păr nu era relevant (deși este folosit frecvent în procesele TAS, cum s-a întâmplat în cazul jucătoarei de tenis Sara Errani, care a fost achitată), dar, pentru multe dintre argumentele sale, a citat ca sursă Wikipedia (ceea ce pare puțin ridicol). În plus, unul dintre cei judecători ai cazului este și el ceh, la fel ca procurorul acuzării, care s-a bazat inclusiv pe poze din contul de Instagram al lui Iannone, arătând cum i s-a dezvoltat musculatura.

Pe 28 februarie, apărarea a depus peste 100 de pagini de contraargumente, folosind chiar pozele de pe conturile de social media ale piloților precum Vinales, Marquez și frații Espargaro, pentru a arăta că Iannone nu este singurul cu musculatură definită. În plus, apărarea se pare că demonstrase destul de clar că doza foarte mică de drostanolon găsită atunci în sistemul lui Iannone fusees provocată de ingerarea accidentală, cu alimente. Se presupune că un anumit fel de carne pe care a mâncat-o în Malaezia a fost  cauza anomaliei depistate în testul antidoping de la Sepang.

„În procesele sportive”, spune avocatul De Rensis,„există o inversare a prezumției de nevinovăție. Practic, acuzatul este cel care trebuie să-și demonstreze nevinovăția și nu acuzarea să arate că acesta este vinovat. În ceea ce ne privește, pot spune cu certitudine că Andrea a făcut tot posibilul pentru a-și demonstra nevinovăția.”

Sentința sună așa: Federația Internațională de Motociclism în condamnă pe Andrea Iannone la o perioadă de suspendare de 18 luni, care începe din 17 decembrie 2019, ceea ce înseamnă că nu poate reveni în șaua motocicletei înainte de 16 iunie 2021.

Evident, apărarea lui Iannone a făcut apel la TAS (Tribunalul de Arbitraj în Sport), dar este foarte puțin probabil să vină o sentință de acolo înainte de jumătatea verii. În acest caz, amânarea constantă a Motomondialului din cauza pandemiei de coronavirus îi este favorabilă lui Iannone.

Motivarea sentinței este destul de bizară: se admite contaminarea alimentară (și implicit faptul că s-a consumat steroidul complet accidental), dar se pedepsește pilotul pentru că nu a consultat lista de substanțe interzise. Sentința este foarte dură și îi poate distruge cariera lui Iannone. Nu spunem că acesta este complet nevinovat și stilul său de viață este cu siguranță unul neconvențional și nu tocmai ideal pentru un sportiv de nivel înalt, dar parcă ar mai merita o șansă, mai ales în situația în care s-a demonstrat destul de clar că nu a avut vreun plus de performanță din cantitatea extrem de mică găsită în sistemul său și că ingerarea a fost, cel mai probabil, accidentală.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account