Despre Brembo Sensify, sistemul de frânare A.I. și aplicabilitatea sa pe motociclete

Brembo a pregătit pentru 2024 un sistem de frânare bazat pe Inteligență Artificială. Impactul pe care acesta îl va avea asupra industriei auto este similar cu cel al ABS-ului, afirmă Daniele Schillachi, CEO Brembo.

Chiar dacă Brembo nu a vorbit încă în mod specific despre motociclete, mai devreme sau mai târziu vom avea așa ceva și pe motociclete, probabil, mai întâi pe cele premium. Să nu uităm că inițial, sistemele ABS au fost privite cu scepticism de către public, iar în prezent ele sunt acceptate ca și ceva de la sine înțeles. Iar în filmul de prezentare al sistemului Brembo Sensify se menționează faptul că acesta se potrivește „oricărui tip de vehicul”.

Despre ce este vorba? Componentele actuale ale Brembo – etriere, discuri, materiale de fricțiune sunt combinate cu un software de ultimă generație, capabil de a culege și a monitoriza date, dar și a de utiliza algoritmi predictivi, astfel încât întregul sistem este controlat digital. Chiar dacă presiunea etrierelor se aplică hidraulic, sistemul este unul complet electronic, Brembo spunând că noul sistem de frânare nu mai este o sumă a elementelor, ci un ecosistem, care analizează permanent date și răspunde în funcție de mediul în care vehiculul rulează, masa acestuia, aderență, distribuție a greutății, viteză etc.

O aplicabilitate imediată a sistemului Brembo Sensify se regăsește pentru vehiculele care efectuează livrări, a căror greutate poate varia semnificativ. Sistemul de frânare este însă “același”, ținând de priceperea șoferului de a gestiona frânarea unui TIR încărcat pe o șosea udă sau a aceluiași vehicul, fără marfă, pe un drum uscat. Dar, aceeași situație se aplică și la o motocicletă, care este foarte sensibilă la greutatea cu care e încărcată și la diferitele tipuri de suprafață pe care se rulează.

Pentru așa ceva avem însă ABS, iar mai nou există și Cornering ABS, s-ar putea spune. Corect, dar, spre deosebire de un sistem ABS, de care avem nevoie de obicei într-o situație de urgență, Brembo Sensify reacționează mai rapid, trimițând fiecărei roți, individual, o comandă de frânare “personalizată” – avantaj pentru vehiculele pe patru roti într-adevăr, acolo unde controlul frânării nu s-ar mai face pe câte un ax, ca și până acum.

Pentru motociclete, poate fi interesantă partea de customizare pe care o oferă Brembo Sensify. Practic, în testele de până acum, pedala de frână a fost pusă acolo doar pentru a nu-i încurca pe subiecții obișnuiți cu așa ceva, ea nemaifăcând altceva decât să transmită un semnal unui ECU. Deci, la o adică, în loc de pedală am putea avea și un buton. Cu siguranță, tradiționala manetă de frână are rolul ei din punct de vedere ergonomic, inclusiv cognitiv, dar cu posibilitățile pe care le oferă un sistem digital precum Sensify, ea ar putea fi, practic, ajustată la nesfârșit, pentru nevoile și stilul fiecărui pilot.

Eliminându-se lichidul hidraulic, se elimină și necesitățile de mentenanță. Sistemul este și mai ușor, iar capacitățile sale regenerative, în cazul motocicletelor electrice, semnificative. Brembo spune că din 2024 vom vedea sistemul Sensify – denumire ce combină termenii Sense și Simplify – la lucru pe o marcă de automobile al cărei nume nu a fost dezvăluit, urmând ca, în timp, acesta să devină o prezență din ce în ce mai obișnuită în industrie.

Iată însă și ceva specific pentru motociclete. La începutul acestui an, pentru a marca a șaizecea aniversare, Brembo a prezentat etrierele G Sessanta. Acestea sunt mai degrabă un exercițiu de stil, din partea italienilor, întrucât ce fac aceste etriere este să își schimbe culoarea, cu ajutorul unei aplicații. În funcție de culoarea motocicletei și... cheful pilotului.

Iată însă și ceva specific pentru motociclete. La începutul acestui an, pentru a marca a șaizecea aniversare, Brembo a prezentat etrierele G Sessanta. Acestea sunt mai degrabă un exercițiu de stil din partea italienilor, întrucât tot ce știu să facă aceste etriere este să își schimbe culoarea, cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefon. În funcție de culoarea motocicletei și de… cheful pilotului. Pare un moft, dar acum devine clar faptul că prin astfel de gadgeturi, Brembo testează noi tehnologii.

Cei care au testat deja Brembo Sensify pe Tesla au remarcat eliminarea din ecuație a “dramei” asociate cu o frânare de urgență asistată de un sistem ABS, în speță kickback-ul pedalei. Putem intui că, pe două roți, această manevră se va simți mult mai natural, riderul rămânând mai conectat la motocicletă. Un câștig marginal, dacă vreți, dar interesant. Obținuit, în mod paradoxal, prin digitalizare.

 

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account