S-au încheiat testele MotoGP la Sepang. Vești bune pentru fanii Yamaha!

Primele trei zile oficiale de teste din 2020 s-au încheiat astăzi, cu Fabio Quartararo în prima poziție, în șaua motocicletei Yamaha YZR-M1 2020. Clasamentul combinat pe trei zile este foarte eterogen, dar avem vești bune pentru fanii care speră la mai mult spectacol și la competiție mai strânsă în 2020.

În primul rând, trebuie să spunem că nu are rost să tragem prea multe concluzii referitoare la sezonul care urmează în baza timpilor obținuți la Sepang, în această primă sesiune de teste. Anul trecut pe vremea asta, motocicletele Ducati dominau în teste și Marc Marquez nu făcea furori, dar știm cum a mers sezonul ulterior. Dar ar fi câteva idei preliminare interesante de extras din ce s-a întâmplat zilele acestea în Malaezia.

În primul rând, Quartararo este în continuare foarte, foarte rapid, mai ales pe turul sec de pistă. Dacă Marc Marquez a fost abonat la premiul BMW pentru cel mai bun pilot în calificări în cei șapte ani pe care i-a petrecut la clasa regină, s-ar putea ca dominația acestuia să fie întreruptă în 2020, dacă tânărul francez continuă să evolueze cum a făcut-o până acum.

O altă concluzie importantă este că Yamaha a progresat la capitolul viteză maximă, câștigând, în medie, undeva la 5 km/h la capătul liniilor drepte. În continuare este mai aproape de coada clasamentului vitezelor de top, dar este mult mai aproape de Ducati și de Honda. Tot Ducati este cea mai rapidă motocicletă la finalul liniilor drepte, cu un record zdrobitor de 338 km/h obținut ieri la Sepang de Jack Miller, dar probabil cu ceva aspirație în față. Ultimele știri de la Sepang ne spun însă că acest clasament al vitezelor maxime este viciat de faptul că punctul de măsurare a fost plasat după începutul zonei de frânare, ceea ce înseamnă că piloții care frânează cel mai târziu par să aibă motocicleta mai rapidă.

Yamaha a testat și un nou dispozitiv de holeshot, care funcționează foarte similar cu cel de la Ducati, blocând suspensia spate în poziție coborâtă, pentru un plus de apăsare pe roata spate la start.

Dispozitivul de holeshot de la Yamaha, pozat de TMCblog.

În acest moment, motocicleta din Iwata pare cea mai completă din grilă, toți patru piloții postând timpi mai mult decât respectabili, atât pe turul sec de pistă, cât și ca ritm de cursă. Quartararo a fost în mod constant cel mai rapid, dar a arătat și un ritm bun, iar Vinales nu a tras tare pentru un „time-attack” astăzi, în ultima zi, ceea ce explică poziția lui relativ slabă în clasamentul combinat. Dar catalanul a muncit enorm, lucrând exclusiv la simulări de cursă și arătând un ritm de-a dreptul distrugător, chiar și la orele după-amiezii, cu temperaturi foarte ridicate. Dacă s-ar ține cursa mâine la Sepang, Vinales ar fi candidatul principal la victorie, fără îndoială. Catalanul, care se antrenează ca un maniac, a făcut și cele mai multe tururi în ultima zi, aproape 90!

Dintre producătorii cu nume mari, cei de la Ducati par să fie puțin în dificultate. Piloții de uzină nu au excelat în clasament, dar nici nu au prea tras tare pe un singur tur, ci au testat componente și setări, căutând mai degrabă un ritm bun de cursă. De aceea nici Petrucci și nici Dovi nu s-au prea văzut în clasamente. Până la urmă, Petrux a făcut un time-attack mai serios astăzi, clasându-se al șaselea în topul combinat al celor trei zile.

Cel mai rapid pilot pe Ducati în cele trei zile de la Sepang a fost însă Pecco Bagnaia, care anul acesta merge pe un Desmosedici GP20, o motocicletă cu aceleași specificații ca ale colegilor Miller, Petrucci și Dovizioso. Pecco a fost foarte rapid și în testele de anul trecut, însă, dar forma din iarnă nu s-a văzut și în timpul sezonului.

Motocicletele Suzuki au progresat și ele, cu Rins și Mir ambii foarte rapizi, mai ales ca ritm pe mai multe tururi. Dar surprizele vin de la Aprilia și de la KTM. Aprilia a reușit un tur de forță cu noul model RS-GP, Aleix Espargaro și Bradley Smith declarându-se foarte încântați de noul bolid din Noale. Aleix a spus, după primele două zile, că dacă s-ar ține cursa mâine la Sepang, s-ar lupta pentru un loc în top 5. Și nu sunt vorbe goale, iată cum arată simularea de cursă, făcută ieri, a catalanului de la Aprilia:

Noul prototip Aprilia face totul mai bine, probleme mai existând doar în faza de ieșire din virajele lente, unde nu are destul cuplu ca să țină pasul cu cei mai rapizi dintre adversari.

Debutantul Brad Binder s-a acomodat destul de bine și de repede cu noul bolid KTM. Va fi un pilot de urmărit în 2020, căci stilul său foarte agresiv de pilotaj pare a se potrivi perfect cu KTM RC16.

KTM a investit enorm în proiectul MotoGP și austriecii sunt obișnuiți să câștige (și chiar să domine) din celelalte competiții de nivel înalt în care participă (motocros mondial și american, rally-raid, enduro și superenduro). Progresul făcut de constructorul din Mattighofen este foarte mare, cel puțin dacă e să ne luăm după ce s-a întâmplat în aceste trei zile (plus în cele de teste „shakedown” de dinainte, cu piloții de teste și cu debutanții). Dani Pedrosa a făcut un incredibil 1:58,6 în șaua noului prototip RC16, cel mai bun timp al său făcut vreodată la Sepang. Dar veteranul catalan a arătat și un ritm uluitor pe mai multe tururi, postând zece tururi sub 2:00, mai multe decât Pol Espargaro, Jack Miller, Dovi și Petrucci. Miguel Oliveira, care încă nu este refăcut 100% după operația la umăr, a reușit tot 10 pe KTM, la fel ca Valentino Rossi.

Și Honda? Încă nu e clar. Marquez este departe de a fi refăcut complet după operația la umăr și nu poate trage tare încă, singurul pilot care poate servi drept referință pentru performanțele bolidului japonez fiind Crutchlow. Acesta a reușit un timp mai mult decât respectabil pe turul sec, terminând al doilea în clasamentul combinat. Asta înseamnă că un Marquez motivat și refăcut ar fi luptat cu Quartararo pentru supremația în clasament, cel mai probabil. Dar noua RC213V este departe de a fi „ce trebuie”, cel puțin conform declarațiilor piloților. S-au făcut progrese la capitolul viteză de top și accelerație (unde Honda nu suferea deloc, oricum), dar feedback-ul trenului de rulare față este ceva mai slab decât anul trecut, când deja constituia o problemă pentru oricine nu se numea Marc Marquez.

Campionul en-titre a și încasat două căzături, fără consecințe notabile însă pentru umărul aflat în convalescență. Judecând după starea curentă a  lucrurilor, începutul de sezon poate fi promițător pentru adversarii lui Marquez. Acesta nu va fi la 100% în Qatar, cel mai probabil, deci va fi vulnerabil. În același timp, Yamaha pare să fi început sezonul foarte în forță. Jorge Lorenzo nu a rulat foarte mult în postura de pilot de teste, dar indicațiile sale au fost foarte bine primite de echipa din Iwata. În plus, Lorenzo a avut și indicații de „coach” pentru Rossi, acesta apreciind foarte mult ideile pe care i le-a dat Lorenzo în materie de detalii de pilotaj.

Dacă va exista un moment ideal pentru rivalii lui Marquez să-l atace în forță pe campion, acesta ar fi în primele curse ale sezonului 2020. În acest moment, foarte mulți piloți par capabili să se lupte pentru podiumuri și victorii. Problema pentru Ducati este că piloții de uzină ai echipei din Bologna nu par să se numere printre ei, asta și pentru că motocicleta încă nu virează cum ar trebui (sau cum spera Dall’Igna) și piloții nu pot profita de noile pneuri Michelin, care permit și încurajează o viteză mai mare de trecere prin viraj. Și faptul că Aprilia și KTM au progresat foarte mult e un semn bun pentru clasa regină, căci e clar că lupta va deveni și mai strânsă și, implicit, și mai spectaculoasă.

Un reper al felului în care a progresat MotoGP-ul în ultimii ani pot să-l constituie timpii din primele teste ale sezonului din epoca Michelin. În 2016, Jorge Lorenzo era cel mai rapid, cu 1:59,5, fiind și singurul care cobora sub 2:00 pe tur. În 2017, Vinales era în vârful clasamentului, cu 1:59,3, cu 11 piloți sub 2:00. În 2018, Lorenzo, pe Ducati, mergea 1:58,8, cu 14 piloți sub 2:00. În 2019, Petrucci mergea un incredibil 1:58,2, cu 19 piloți sub pragul de 2:00. Anul acesta, referința stabilită de Quartararo este puțin mai slabă decât cea a lui Petrux de anul trecut, dar sunt 19 piloți în opt zecimi, cu 24 de piloți sub pragul de 2:00.

CLASAMENTUL COMBINAT AL TIMPILOR PENTRU TESTELE 2020 SEPANG
POZ PILOT NAT ECHIPA TIMP/DIF ZIUA
1 Fabio Quartararo FRA Petronas Yamaha (YZR-M1) 1m 58.349s 3
2 Cal Crutchlow GBR LCR Honda (RC213V) +0.082s 3
3 Alex Rins SPA Suzuki Ecstar (GSX-RR) +0.101s 3
4 Francesco Bagnaia ITA Pramac Ducati (GP20) +0.153s 3
5 Valentino Rossi ITA Monster Yamaha (YZR-M1) +0.192s 3
6 Danilo Petrucci ITA Ducati Team (GP20) +0.257s 3
7 Pol Espargaro SPA Red Bull KTM (RC16) +0.261s 3
8 Jack Miller AUS Pramac Ducati (GP20) +0.267s 3
9 Dani Pedrosa SPA KTM Test Rider (RC16) +0.313s 2
10 Aleix Espargaro ITA Aprilia Gresini (RS-GP) +0.345s 3
11 Joan Mir SPA Suzuki Ecstar (GSX-RR) +0.382s 2
12 Miguel Oliveira POR Red Bull KTM Tech3 (RC16) +0.415s 3
13 Marc Marquez SPA Repsol Honda (RC213V) +0.423s 3
14 Franco Morbidelli ITA Petronas Yamaha (YZR-M1) +0.482s 2
15 Andrea Dovizioso ITA Ducati Team (GP20) +0.510s 3
16 Maverick Viñales SPA Monster Yamaha (YZR-M1) +0.544s 2
17 Johann Zarco FRA Reale Avintia (GP19) +0.602s 3
18 Alex Marquez SPA Repsol Honda (RC213V)* +0.693s 3
19 Brad Binder RSA Red Bull KTM (RC16)* +0.755s 3
20 Tito Rabat SPA Reale Avintia (GP19) +1.200s 3
21 Jorge Lorenzo SPA Yamaha Test (YZR-M1) +1.348s 3
22 Bradley Smith GBR Aprilia Test (RS-GP) +1.492s 3
23 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda (RC213V) +1.511s 3
24 Iker Lecuona SPA Red Bull KTM Tech3 (RC16)* +1.549s 3
25 Sylvain Guintoli FRA Suzuki Test Rider (GSX-RR) +1.751s 3
26 Mika Kallio FIN Red Bull KTM (RC16) +1.799s 3
27 Yamaha Test 3 0 Yamaha Test (YZR-M1) +2.442s 2
28 Yamaha Test 1 0 Yamaha Test (YZR-M1) +2.571s 2
29 Yamaha Test 2 0 Yamaha Test (YZR-M1) +3.395s 1
30 Lorenzo Savadori ITA Aprilia Test (RS-GP) +4.801s 1
31 Takuya Tsuda JPN Suzuki Test (GSX-RR) +5.325s 3

 

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account