Toprak Razgatlioglu este campion mondial în Superbike pentru echipa Pata Yamaha!

Astăzi au avut loc cele două curse ale ultimei etape de Campionat Mondial de Superbike și, în ciuda dublei victorii a lui Jonathan Rea, Toprak Razgatlioglu a devenit pentru prima dată campion mondial.

Tânărul turc intra în ultima etapă a Mondialului de Superbike cu un avantaj considerabil de 30 de puncte față de campionul en-titre și cel mai de succes pilot din istoria WSBK, Jonathan Rea. Padocul de Superbike a ajuns pentru prima dată la circuitul Pertamina Mandalika din Indonezia, inaugurat cu nouă zile în urmă, pentru ultima etapă. Pe noul circuit, Toprak a dominat sesiunile de antrenamente libere, dar prima cursă, programată ieri, s-a amânat pentru astăzi din cauza ploilor torențiale care inundaseră pista.

Astfel, astăzi au avut loc cele două curse principale și cea sprint, denumită Superpole Race, a fost anulată. În aceste condiții, Rea era într-un și mai mare dezavantaj, căci mai erau doar 50 de puncte pe masă, în loc de 62. Jonathan Rea, de șase ori campion mondial între 2015 și 2020, avea o misiune simplă: să câștige ambele curse și să spere că Toprak Razgatlioglu va avea probleme majore. Prima parte i-a ieșit de minune, iar a doua nu depindea de el. Toprak a terminat pe locul doi prima cursă, disputată astăzi la 11:00 ora locală (5:00 dimineața ora României) și astfel și-a adjudecat matematic titlul de campion în 2021.

Turcul a avut parte de un sezon fantastic, mai ales în a doua jumătate, punând presiune pe Rea și forțându-l pe nord-irlandez să facă niște greșeli atipice pentru el. Discipolul lui Kenan Sofuoglu (care îi este și manager) a arătat că s-a maturizat în 2021 și motocicleta Yamaha R1 a evoluat anul acesta, permițându-i lui Toprak să-și pună în valoare stilul de pilotaj precis și agresiv, cu perioade de frânare duse parcă la limita imposibilului.

Astfel, Razgatlioglu pune capăt seriei de șase titluri mondiale consecutive a lui Rea și devine primul turc campion mondial de Superbike, la doar 25 de ani. În același timp, performanțele lui Razgatlioglu și ale coechipierului său, debutantul Andrea Locatelli, au adus hattrick-ul pentru Yamaha: titlul la piloți, la echipe și la constructori pentru producătorul din Iwata.

Așa se încheie un an competițional excelent pentru Yamaha: titlul la piloți în MotoGP prin Fabio Quartararo, titluri în Superbike și Supersport (la piloți, echipe și constructori), plus titlul la MX2 în Mondialul de Motocros, prin Maxime Renaux. Asta pe lângă titluri de mai mică importanță, precum cel din Campionatul Britanic de Superbike, obținut de Tarran Mackenzie.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account