Bimota TERA: cadru „reglabil”, suspensie activă sau ambele?

Dacă până acum Bimota ne-a obișnuit cu motociclete sportive, iată că, italienii, motivați probabil și de un liniștitor plasament sub umbrela Kawasaki, plănuiesc să se îndrepte și spre motocicletele care merg nu doar pe asfalt.

O spun chiar ei și au arătat-o la EICMA. Chiar dacă enduristica BX450 este mai degrabă o joacă bazată pe Kawasaki KX450, ceva facil de schițat de către echipa Bimota, italienii au planuri mult mai complexe, la propriu și la figurat.

Bimota lucrează la un adventure-tourer. Acesta va fi propulsat de motorul patru în linie supralimentat al lui Kawasaki Ninja H2 SX. Ca și șasiu, va fi utilizată „soluția” Tesi, până acum rezervată doar motocicletelor de stradă. O creație a  inginerului  Pierluigi Marconi, aceasta separă forțele din suspensie de cele din sistemul de direcție, utilizând o basculă în loc de furcă și o direcție cu o articulație sferică.

Conceptul apărut în anii  ’80 a fost rafinat, butucul central de direție fiind încapsulat într-o carcasă de carbon, și, după cum se poate observa, a apărut un al doilea braț oscilant, plasat acolo unde s-ar regăsi o furcă obișnuită.

Mai departe, după cum se poate observa în această animație, șasiul Tesi a fost rafinat până la un nivel care permite ajustarea cu 30 mm a gărzii la sol. Sistemul se numește TERA – Tesi Height Adjustment System – nume care a fost confirmat și pentru noul adventure tourer, fiind dezvoltat în colaborare cu Marzocchi. Nu mă voi lansa în speculații tehnice, fiind 100% convins că inginerii Bimota știu ceea ce fac și că atunci când va fi lansată, noua motocicleta va stârni suficiente valuri.

 

Mai degrabă, pot face referire la ce spuneau inginerii Bimota într-un interviu cu ocazia EICMA: cu unele motociclete te dai pentru că așa trebuie, cu aceste Bimota (Tesi, n.r.) te dai pentru că tu alegi să o faci.

BMW Motorrad

Comentarii

comentarii

©2014 Motobikes.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTOBIKES aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account